Home

Babygebaren

Vogel-gebaar Hoor-gebaar Gebaren
Je kunt al communiceren met je kindje vanaf 6 maanden door gebaren te gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal. Je ondersteunt de gesproken taal met gebaren, waardoor je kindje vanaf 6 maanden de combinatie gesproken taal en gebaren leert begrijpen. Het is dan al mogelijk dat je vanaf ongeveer 9 maanden gebaren terug kunt verwachten van je kindje. Er vindt dan al communicatie plaats in de vorm van gebarentaal en zo kan je kindje zijn of haar gevoelens, behoeften en wensen leren aangeven. Het praten, de verbale communicatie, begint bij de meeste kinderen tussen 12 en 18 maanden. De periode vanaf het begrijpen en het spreken kan heel goed worden overbrugd door gebruik van de Babygebaren. Ook na de eerste woordjes (tijdens de peuterleeftijd) is het zo waardevol om de gebarentaal als ondersteuning te gebruiken. Het kan soms zo onduidelijk zijn wat je kindje zegt/bedoelt. Door de gebaren te gebruiken zie je wát je kindje bedoelt. Op de foto's bijvoorbeeld het "vogel" en het "hoor" gebaar.

Voordelen
Iedereen kan de babygebarentaal leren. Wat zijn de voordelen van het gebruik van de Babygebaren?

Taal is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen met een beperking zoals bijvoorbeeld een taalachterstand of met een Syndroom van Down hebben soms problemen met het horen, begrijpen en/of spreken van taal. Door gebruik van de gebarentaal kan een kindje zijn of haar wensen en behoeften duidelijk maken en kun je je kindje veiligheid, structuur en overzicht bieden als ouder of als direct betrokkene.

Even voorstellen
Docent Mijn naam is Hottie Eigenraam-Hoekema. Ik heb twee volwassen dochters en een kleinzoon. Naast de opvoeding van de dochters en als oppas-oma van onze kleinzoon, heb ik ervaring opgedaan met jonge kinderen op de eerste drie groepen van de basisschool als onderwijzeres. Daarnaast heb ik op kinderdagcentra gewerkt voor kinderen met een beperking. Tijdens dit werk kwam regelmatig een jongetje mij bezoeken die niet praten kon. Om te kunnen communiceren met hem was het wenselijk om de gebarentaal te leren. Dit is voor mij de aanzet geweest voor het volgen van cursussen Nederlandse Gebaren Taal in 2014 en 2015 én voor Docent Baby-en Kindergebaren in 2015. Wanneer een kindje de gesproken taal nog niet machtig is, kun je de taalontwikkeling stimuleren door gebarentaal te gebruiken. Het visuele plaatje bij het gesproken woord wordt sneller opgeslagen en maakt het gemakkelijker om elkaar te begrijpen. Met het geven van de cursussen Babygebaren wil ik mijn enthousiasme overbrengen op de ouders en direct betrokkenen, handvatten meegeven om d.m.v. de gebaren de taalontwikkeling van hun kindje te stimuleren. Dat het effect heeft heb ik zelf ondervonden bij de oppasmomenten van onze kleinzoon. Op de locatie in IJlst (Friesland) kan ik cursussen geven voor groepen tot 16 personen. Ook is het mogelijk om in kleinere groepen bij ouders thuis cursussen te geven. Ben je enthousiast geworden na mijn verhaal, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk ernaar uit!

Cursus voor ouders
Kip, Eten en Kapot De Babygebarencursus voor ouders geeft een diepgaande kijk op het Babygebaren-programma en geeft ouders en opvoeders waardevolle technieken om de communicatie- en taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren. Het laat je zien hoe je een gebaar aanleert bij je kind en geeft inzicht in verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je zult functionele gebaren leren; effectieve manieren om gebarentaal te gebruiken in het dagelijks leven, alsmede activiteiten die op een creatieve manier de taalontwikkeling stimuleren. De eerste bijeenkomst duurt 2 uur. Na de eerste bijeenkomst heb je ongeveer vijftig gebaren geleerd! Bij de cursus is een exemplaar van het boekje 'Babygebaren, de eerste woordjes', inbegrepen, je ontvangt dit op de eerste bijeenkomst van de docente.
De Babygebarencursus voor ouders bestaat uit drie bijeenkomsten waarin we steeds een stapje verder gaan. Na de basis van Babygebaren die in de eerste bijeenkomst aan de orde komt, kun je in de tweede en derde bijeenkomst je vragen stellen, ervaringen delen met andere ouders en natuurlijk nieuwe gebaren leren. Op deze manier wordt er nog meer perspectief gegeven aan de methode Babygebaren. De tweede en derde bijeenkomst duren anderhalf uur. Bron: Babygebaren Nederland

Mijn Gebarenwereld
Babygebaren Babygebaren Nederland is een overkoepelende organisatie, waarvoor mijn bedrijf "Mijn Gebarenwereld" cursussen en workshops aanbiedt, speciaal gericht op jonge ouders en direct betrokkenen. Boekingen kunnen gedaan worden via de site van Babygebaren Nederland of bij mij. Wil je nog meer weten? Neem gerust contact met me op: telefoon: 06-55336645 of e-mail info@mijngebarenwereld.nl