Khareba & Gogia

Georgisch ensemble Khareba & Gogia vrijdag 7 november 2014 om 20:00 uur

Bijzonder concert met betoverende klanken uit de Kaukasus. Khareba & Gogia (zie foto) komen in najaar 2014 weer in Nederland voor een concerttournee en het is gelukt ze ook in IJlst te laten optreden.

Inleiding
Khareba GeorgiŽ is een van de prachtigste plekken op aarde. Eeuwenlang werd GeorgiŽ overheerst, vervolgd en onderdrukt en toch heeft het Georgische volk haar religie, taal en cultuur weten te behouden. De geheel eigen muzikale traditie, die zo intens de ziel van het volk blootlegt, neemt daarin een bijzondere plaats in. Niet voor niets is de Georgische meerstemmige zang opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ensemble Khareba & Gogia, dat in 2007 in Tiblis werd opgericht, bestaat uit professionele zangers die al vele jaren in verschillende samenstellingen en ensembles met elkaar zingen. Ze houden de rijke Georgische muzikale traditie in stand met hun warme meerstemmige zang en Kaukasische ritmes. Het ensemble brengt een mengeling van stadsfolklore, dansliedjes, oude volksmelodieŽn, lyrische, melancholische melodieŽn en composities uit de 20e eeuw. De accordeonist Simonishvili laat met zijn instrument lyrische klanken afwisselen met opzwepende dansmuziek in typische Georgische ritmes. De liederen worden naast de accordeon en gitaar begeleid door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, tsonguri (soort luiten) en doli (trommels). Khareba & Gogia neemt de luisteraar mee naar een wereld van indrukwekkende bergtoppen, eeuwige sneeuw, groene wouden, lieflijke beekjes en snelstromende rivieren, wijn, liefde, trouw en vriendschap; een wereld waar eeuwenoude tradities nog altijd in ere worden gehouden.


Even voorstellen

Zaur (Kosta) Gogolashvili (tenor / doli)
is geboren in 1941 in de provincie Imereti in het westen van GeorgiŽ. In 1966 voltooide hij zijn muzikale opleiding om vervolgens in 1971 af te studeren als entomoloog. Vanaf 1971 is deze veelzijdige tenor als solist verbonden geweest aan vele ensembles. De prachtige tenorstem van Kosta klinkt van ingetogen tot helder en fris als een bergbeekje.

Ioseb (Soso) Zurabauli ( tenor / gitaar / baspanduri)
geboren 1957 en komt uit de wijnprovincie Kacheti in Oost-GeorgiŽ. Soso is naast zijn veelzijdige leven in de muziek tevens afgestudeerd als bouwkundige. Vanaf 1975 is hij werkzaam als solist bij verschillende vocale ensembles. Sosoís stem is als de wijn uit zijn provincie Ė van ingetogen tot krachtig, grillig en eigenzinnig.

Levan Goliadze (bas-bariton / panduri / tsonguri / gitaar)
is geboren in 1960 in de provincie Guria Ė West-GeorgiŽ- in een familie van zangers en dirigenten. In 1983 voltooide Levan zijn muzikale opleiding in Batumi en werkte aansluitend bij verschillende ensembles. Levan heeft tijdens de vele tournees door Nederland de taal geleerd en is sinds 1998 tevens reisleider en vogelgids voor groepen uit Nederland.

Jemal Museridze (bas)
is geboren in 1942 in de provincie Radja in het noorden van GeorgiŽ. In 1970 voltooide Jemal zijn muzikale opleiding in Tbilisi en werkt sindsdien als veelgevraagd solist bij verschillende ensembles o.a. voor de Georgische radio en televisie, Zijn warme, diepe bas is de spil in de unieke samenklank van het ensemble en heeft een onmiskenbaar eigen geluid.

Gogo† (Zaza) Simonishvili (accordeon / Georgische harmonica /piano)
is geboren in 1964 in de provincie Guria Ė in het groene West-GeorgiŽ. Gogi voltooide in 1973 zijn muziekopleiding in West-GeorgiŽ en in 1984 in Tbilisi. Hij nam deel aan internationale tournees als begeleider en accordeonist. Gogi beheerst het instrument en de typisch Georgische meeslepende ritmes tot in de perfectie.

Programma
Aan het concert wordt medewerking verleent door het Jeugd Accordeon Ensemble en Accordeon Orkest Sneek onder leding van Reinou van der Veen.

Kaartverkoop
Aan de zaal zijn toegangskaarten te koop a Ä 10,-. De zaal is open vanaf 19:15 uur. Toegangskaarten zijn inclusief een kop koffie of thee in de pauze.

Parkeren
Aan de Stadslaan is slechts beperkte parkeergelegenheid, maar op een enkele minuten loopafstand is voldoende parkeergelegenheid te vinden. Parkeren is mogelijk bij het Gemeentehuis, Mienskipshus en aan de Dassenboarch.