Orgelconcert

door Martin Ford in de Stadslaankerk 3 november 2011 om 20:00 uur
Van Gruisen Orgel

Inleiding
Unieke gelegenheid om Martin Ford, de organist van St Martin-in-the-Fields aan Trafalgar Square in Londen, te beluisteren. Hij geeft een benefiet concert op het van Gruisen orgel (rijksmonument) in de Stadslaankerk.

Recentie door Eelke Zijlstra
Martin Ford, subtiel op orgel Stadslaankerk.
Een uitzonderlijk orgelconcert op het orgel dat een aantal jaren geleden te koop werd aangeboden en waar belangstelling voor bestond uit alle hoeken van het land. Geweldig dat én kerk én orgel er nog steeds staan en in een goede conditie verkeren.
De Engelse organist Martin Ford bleek een topper in de Stadslaankerk op donderdagavond 3 november. Hij had de dispositie alsmede de omvang van het verkorte pedaal van het orgel thuis goed bestudeerd en daar zijn programma op aangepast. Resultaat: werken die je in Nederland zelden of nooit hoort. Oude Franse (Clérambault) en Engelse meesters (Gibbons, Byrd en Bull) alsmede werken van Händel, Pachelbel en tot besluit een werk uit de Romantiek, de beroemde Toccata van Dubois.
Van saaie oude muziek was geen sprake. Martin Ford bleek niet alleen superieur in zijn beheersing van deze toegankelijke echter lang niet gemakkelijke muziek, maar ook zijn beheersing van het weerbarstige orgel dwong respect af. Immers, hij had nauwelijks tijd om in te spelen. Door de oplopende temperatuur vertoonde het orgel ’s middags nog een vervelende doorspraak (bijgeluiden). Gelukkig was dit enkele uren later tot een minimum gereduceerd en nauwelijks meer waarneembaar. Wat opviel was het aangename toucher, de fijnzinnige registraties en de sprankelende voordracht van deze organist. De oude muziek bleek levendig te zijn door de veelvuldige, snelle en grillige passages die met een opmerkelijk gemak ten gehore werden gebracht. Veel noten dus, waar Harry Bosma, de page turner (omslaan van bladzijden) druk mee was. Het bleef boeiend deze organist aan het werk te horen en te zien. En toch, na al dit intieme orgelspel was je eindelijk ook aan wat anders toe. Het werd dus hoog tijd voor wat vuurwerk. Helaas moest de Toccatina van P. Yon vervallen door de afwezigheid van één belangrijke pedaaltoets, maar de geplande Toccata van Dubois was een prachtig en indrukwekkend slot. Dat Martin Ford toch ook kon struikelen bleek in dit stuk, hoewel hij zich snel herstelde. Eindconclusie: een uitzonderlijke belevenis deze happening dankzij deze orgelvirtuoos!
Martin Ford Niet onvermeld mag blijven de inzet van voorzitter Eric Petrusma en zijn mensen, de vrijwilligers van de ”Stichting Behoud Stadslaankerk”. De ontvangst vooraf met thee of koffie met cake en ook hetzelfde na afloop gaf het geheel een gezellige omlijsting: waardevol! De opkomst van ongeveer 50 personen was een succes.
Martin Ford Martin Ford werd bedankt door Eric Petrusma en voorzien van een toepasselijk aandenken: een "enkelschijfs blok" oftewel hijsblok oftewel katrol voor zijn skûtsje dat gebouwd werd in IJlst.

Martin Ford

Biografie
Martin Ford heeft momenteel de functie van assistent-organist in de beroemde kerk St Martin-in-the-Fields aan Trafalgar Square in Londen. Onlangs heeft hij zijn postdoctorale studie aan de Royal College of Music afgerond. Van 2005 tot 2008 had hij een beurs om orgel te studeren aan Magdalen College in Oxford en behaalde er een eerste klas graad in muziek. Voorafgaand hieraan studeerde hij orgel in Southwark Cathedral en aan de Royal Academy of Music. Martin studeert op dit moment orgel met David Graham, zijn vroegere leraren waren onder meer Sophie-Veronique Chauchefer-Choplin, David Sanger, Susan Landale en David Titterington.
Martin Ford Martin heeft op veel locaties opgetreden, waaronder St. Paul's Cathedral en hij heeft ook live uitgezonden op BBC Radio 3 en Radio 4. Hij speelde op vele opnames, waaronder een CD van het Durufle Requiem voor Harmonia Mundi met het koor van Magdalen College te Oxford. Een opname die een aantal solo-orgel werken van Durufle en de eerste commerciële opname van zijn Fuga in C minor omvat. Martin is ook actief als een piano begeleider, wat hij studeerde met Nigel Clayton en hij nam deel aan masterclasses met Graham Johnson, Sarah Walker, Roger Vignoles en Malcolm Martineau.

Aanleiding
London Martin is dankbaar dat de Stichting Behoud Stadslaankerk hem in de gelegenheid stelt dit concert te geven, want hij heeft een nogal ongebruikelijke band met IJlst. Hoewel hij in het centrum van Londen woont, heeft hij er geen flat of een huis, maar hij woont op een Skûtsje, dat in IJlst gebouwd is in 1898 door Jelle Jelles Croles. Sinds hij eigenaar is van dit schip, genaamd "Mooi Maisga", heeft Martin onderzoek gedaan naar haar geschiedenis - dat leidde hem naar IJlst.

Mooi Maisga "Mooi Maisga" bracht het grootste deel van haar werkzame leven in Friesland door en haar eerste eigenaar was Anne van der Schuit uit Heeg. Op dat moment had ze de naam "De Twee Gebroeders". Sindsdien heeft ze meerdere namen gehad, waaronder "Twee Gezusters", "Pietje", "Libertie" en "Vrouwe Johanna". Haar eigenaars woonden in plaatsen zoals Westhem en Leeuwarden, tot haar vrachtruim werd omgebouwd naar woonruimte in 1975 nabij Rotterdam. Ze verhuisde naar Engeland en was tot vorig jaar het thuis van een familie van vier personen en een hond. Zij is nu aangemeerd aan de rivier de Theems, net ten oosten van de Tower Bridge en ze heeft nog steeds haar traditionele tuigage.

Programma

St Martin-in-the-Fields St Martin-in-the-Fields
Organ Recital by Martin Ford
Movements from Suite du Deuxième Ton
 • Plein Jeu
 • Duo
 • Trio
 • Récit de Nazard
 • Caprice sur les Grands Jeux
 • L.-N. Clérambault
  Variations from Organ Concerto in G (Op.4, No.1) G.F. Handel
  Four English Tudor pieces
 • Pavan
 • Galliard
 • A Gigge ‘Myselfe’
 • Fantasia in A

 • O. Gibbons
  W. Byrd
  J. Bull
  W. Byrd
  Aria Sebaldina from Hexachordum Apollinis J. Pachelbel
  Toccatina P. Yon
  Toccata T. Dubois

  Kaartverkoop
  Aan de zaal zijn toegangskaarten te koop a € 5,-. De zaal is open vanaf 19:15 uur. Toegangskaarten zijn inclusief een kop koffie of thee vooraf.
  Plaatsen zijn ook te reserveren via email, tegen gereduceerd tarief, conform volgende instructies:
  - Stuur een email naar adres met als onderwerp Orgelconcert en vermeld uw naam, adres en het aantal kaarten.
  - Bij de ingang van de zaal kunt u, onder vermelding van uw reservering, de kaarten afhalen a € 3,- .

  Parkeren
  Aan de Stadslaan is slechts beperkte parkeergelegenheid, maar op een enkele minuten loopafstand is voldoende parkeergelegenheid te vinden. Parkeren is mogelijk bij het Gemeentehuis, Mienskipshus en aan de Dassenboarch.