Home

Nieuwsoverzicht

2023 Nieuws vanuit de Stadslaankerk
Deuren gerestaureerd
Na de eerste opknapbeurt 10 jaar geleden waren de deuren weer hoognodig aan een opknapbeurt toe. Tevens zijn alle 4 zijdeuren (nooduitgangen) vervangen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Folkert de Vries en Onderhoudsbedrijf Huisman.
voorzijde voordeur

2022 Nieuws vanuit de Stadslaankerk
Stormschade
Storm Eunice is 18 feb. bij de Stadslaankerk niet ongemerkt voorbij gekomen. Een zevental nokvorsten en een 10-tal dakpannen zijn van het dak gewaaid en hebben in de val nog een 10-tal andere dakpannen gebroken. Gelukkig hebben we nog een aantal "Tuile du Nord" dakpannen in voorraad. De schade viel mee en bleek uiteindelijk lager dan het eigen risico, maar daardoor draaien we wel zelf voor de kosten op.

Inmiddels is de reparatie gedaan door Onderhoudsbedrijf Huisman, met behulp van de hoogwerker.
Kapot gevallen Weg gewaaid
Hoogwerker Hoog op dak Grondploeg

2021 Nieuws vanuit de Stadslaankerk
Grote ramen
Al een tijd lag er stopverf onder de grote ramen aan de noord-west zijde (Tjerkepaed). We waren al bang dat met een beetje storm ze eruit zouden kunnen waaien. In mei 2021 heeft Folkert de Vries de stopverf vakkundig vervangen en de kozijnen weer netjes in de verf gezet. De grote ramen aan beide zijden van de kerkzaal zijn gelijk aangepakt, omdat de zuid-oost zijde er ook aan toe was.

Enkele foto's van de reparatie door schilder Folkert de Vries, met gebruik van de rolsteiger.
Steiger Als nieuw

2019 Nieuws vanuit de Stadslaankerk
Cultuur
Kijk in de agenda voor een overzicht van wat er in ons gebouw gehouden wordt en check regelmatig het nieuws op deze Site en in It Dryltser Kypmantsje. Successen uit de afgelopen jaren waren uitverkochte voorstellingen van: "Gerrit Breteler", "ZELLE" en "de Emigrant" met Freerk Smink. Er zijn ook hoogstaande concerten geweest van Rosanne Philippens (viool) en Yuri van Nieuwkerk (vleugel) of de Engelse organist Martin Ford, momenteel organist van Westminster Abbey in Londen.
Begin januari is belangeloze medewerking verleend aan de voorstellingenreeks "De Frijtinker" in kader van Culturele Hoofdstad 2018.

2018 Nieuws vanuit de Stadslaankerk Bijzonder 2018
Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden Fryslân, 750 jaar stadsrechten IJlst en Stadslaankerk 10 jaar in eigendom van de Stichting Behoud Stadslaankerk. 10 jaar waarin velen gebruik hebben gemaakt en maken van het gebouw, wat een daarmee ongesubsidieerd een belangrijke maatschappelijke, culture en religieuze functie vervult binnen de IJlster gemeenschap en daar buiten. Maar ook 10 jaar waarin er niet opnieuw, zoals de oude fabriek aan de overkluizing, een ruïne het beeld van IJlst bepaalt heeft. Want dat zou het resultaat geweest zijn van de toenmalige plannenmakers.

At the Watergate
De Stadslaankerk is 1 van de satelliet-podia rondom Sneek. Voor de optredens die in IJlst plaatsvinden kijk op onze agenda. Voor meer informatie over de 13e EDITIE VAN HET EUROPEAN YOUTH MUSIC FESTIVAL kijk op de website: www.atthewatergate.com. Wees welkom AT THE WATERGATE! Sneek 9 - 11 mei / 6.000 Musici / 1.000 Concerten / 30 Podia. Onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

2017 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Frijtinker

De Frijtinker
reeks voorstellingen in de 1e week van 2018 georganiseerd door Muziek Theater IJlst. Kijk op de website voor programma en meer ...
De monumentale kerkgebouwen rondom de stadsgrachten van IJlst staan al jaren keurig op een rij. Achter de muren fluisteren onzichtbare verhalen: verhalen over de veranderingen in de tijd van het overheersende katholieke geloof, over de harde en wrede 16e eeuw, over de gevolgen van de reformatie, maar vooral ook verhalen vol vreugde en verdriet, die zich achter de huisdeuren van de kleine gemeenschap van IJlst afspeelden.

Onderhoud najaar 2017
Na de zomer stond de vervanging van het dak van zaal 3, de "Schaapskooi", op het programma. Een grote klus waarin ook dakisolatie wordt meegenomen en de boeidelen. Verder was het kozijn van de toegangsdeur nodig aan vervanging toe. Met nieuwe gordijnen en een verfje wordt zaal 3 opgefrist. Al met al een grote investering, die dankzij enkele giften mogelijk wordt gemaakt. Wilt u ook bijdragen? Dat kan, door een bijdrage aan de Stichting over te maken.

Inmiddels zijn de onderhoudswerkzaamheden afgerond en zitten we onder een nieuw dak.
Isolatie Oud dakleer Nieuw dak Consistorie dak
Het dak boven de consistorie, zaal 1 en 2, bleek ook aan vervanging toe en is intussen mee aangepakt.


Afscheid Dick
Na circa 10 jaar de Stichting te hebben gediend heeft Dick de Heer in 2017 afscheid genomen. We hebben hem tijdens de bestuursvergadering van 6 april 2017 hartelijk bedankt voor zijn inzet en ontheven van zijn taken. Volgens Dick is het, op een bepaalde leeftijd, tijd geworden om het stokje over te dragen. Jammer genoeg hebben we op dit moment geen kandidaat om dat stokje daadwerkelijk aan te nemen. Er is hiermee in het bestuur van de Stichting een vacature ontstaan. Het is een onbezoldigde functie zonder vergoedingen, geïnteresseerden kunnen zich bij het bestuur melden.

2015 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Docent

BABYGEBAREN 2015
Komend voorjaar worden er in de zalen achter de Stadslaankerk cursussen gegeven voor ouders van baby's, voor cursusdata zie de agenda.
Een succesformule voor een sprankelende interactie en wederzijdse communicatie met je kind wanneer het fysiek nog niet in staat is om te praten. Met Babygebaren geef je jezelf en je kind het prachtige geschenk van aandacht voor elkaar hebben en inzicht krijgen in elkaars behoeften en belangstelling. Babygebaren Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en wordt sinds een aantal jaren ook in ons omringende landen als Duitsland, Engeland en België gebruikt. De cursus wordt gegeven door Hottie Eigenraam uit IJlst. Kijk voor uitgebreide informatie op deze pagina of kijk op de website Mijn Gebarenwereld.

2014 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Khareba Bijzonder concert met betoverende klanken uit de Kaukasus. Khareba & Gogia (zie foto rechts) komen in najaar 2014 weer in Nederland voor een concerttournee en het is gelukt ze ook in IJlst te laten optreden. Meer details staan op deze pagina.

Traditiegetrouw is de Stadslaankerk open tijdens de Open monumenten dag op 13 september. Vrije toegang, zie de agenda.
Aansluitend op de zondag, geeft het Zomerkoor 2014 haar slotconcert op 14 september om 16:00 uur. Kijk hier voor meer informatie.

2013 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

De Stichting Behoud Stadslaankerk is intussen al weer vijf jaar officieel eigenaar van de Stadslaankerk. In deze vijf jaar hebben we prioriteit gegeven aan de financiële positie van de stichting. Het gebouw wegkopen voor een projectontwikkelaar met sloopplannen is één, maar het moet allemaal wel te betalen zijn, voor nu en in de toekomst. We kunnen u gelukkig melden dat we daarin slagen, dankzij een aantal grote schenkingen. We kunnen nu gaan werken aan het onderhoud, zowel praktisch als in financiële zin.

De open monumentendagen zijn, ondertussen traditiegetrouw, afgesloten met het laatste concert van het 2013 Zomerkoor.

SISA heeft de BSO (Buiten Schoolse Opvang) locatie IJlst opgeheven.

De Emigrant

Op woensdag 3 april 2013 komt de Emigrant naar IJlst!
Freark Smink kruipt in de huid van de Fryske emigrant. In de jaren 50 zijn uit IJlst velen geemigreerd naar Amerika en Canada. Een toepasselijke voorstelling, die u niet mag missen. Het is gelukt om deze voorstelling ook naar IJlst te krijgen. Kijk hier voor de informatie en recensies van de première.

UITVERKOCHT!

Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de voorstelling van 3 april in de Stadslaankerk. Kijk voor andere voorstellingsdata op de site van De Emigrant.

2012 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Jan Brens in actie Slotconcert Zomerkoor 2012
Op zondag 9 september heeft het Zomerkoor haar slotconcert gegeven in de Stadslaankerk. Dit koor, bestaande uit zangers van diverse koren uit Sneek en omgeving, vult een lege plek op voor mensen, die ook graag in de zomer willen doorzingen. Ondanks de zomerse temperaturen was het kerkgebouw redelijk bezet en konden de toehoorders genieten van een zeer gevarieerd programma. Hiervoor zorgden het Zomerkoor onder bezielende leiding van dirigent/saxofonist Jan Brens, met Oeds Wijnsma op keyboard en solistische medewerking van Theo van de Logt. Het uit 1836 daterende Van Gruisen-orgel werd bespeeld door Jan Moens. Het Zomerkoor bracht een lichtvoetig programma ten gehore, er waren orgelsoli van Jan Moens en duetten van Jan Brens op saxofoon/saxello met orgel of keyboard. Met het uitbundig gezongen ‘Mnogaja ljeta – nog vele jaren’ werd het concert afgesloten en kon een dankbaar publiek nagenieten in de warme zomerzon. Met het concert werden tevens de Open Monumentendagen afgesloten. Mensen uit IJlst en verre omgeving hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de Stadslaankerk te bezichtigen, waarbij met name ook aandacht was voor de prachtige maquette van Oud-IJlst.

2011 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

100 JAAR
Iedereen die de Stichting een warm hart toedraagt gefeliciteerd, op 1 februari 2011 is het 100 jaar geleden dat het gebouw is ingewijd als kerk. Mede dankzij jullie steun en medewerking heeft het gebouw dit jubileum mogen halen en is de sloophamer verworden tot slechts een boze droom.
Er wordt veel gebruik van het gebouw gemaakt, waaronder ook familiefeestjes. Idee voor uw jubileum of 40e, 50e, 65e verjaardag? Lees meer.
Het gebouw heeft wat ons betreft niet alleen een verleden, maar ook een toekomst! Dat willen we in beeld brengen met de expositie 100 jaar Stadslaankerk.

2010 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Stratenmakers aan het werk Kerkplein
Er is, net op tijd voor het concert van 3 oktober, een fraai en ruim plein opgeleverd. Wat het aanzicht van het kerkgebouw sterk verbeterd heeft. Met voldoende ruimte om bezoekers te kunnen ontvangen en de fietsen te stallen. In de toekomst zou de terugkeer van het gietijzeren hek voor de kerk het plaatje compleet kunnen maken, maar daar ontbreken nu de middelen voor.
Ook binnen is er hard gewerkt door vrijwilligers en bestuur; kozijnen en radiatoren van de Schaapskooi zijn vervangen en er is een nieuwe elektriciteitsaansluiting met meterkast aangelegd ten behoeve van de theaterverlichting, die inmiddels ook is geïnstalleerd.

Rosanne Philippens en Yuri van Nieuwkerk Op zondagmiddag 3 oktober is er een concert van Rosanne Philippens en Yuri van Nieuwkerk geweest. Dit voor IJlst unieke concert van Rosanne Philippens op viool en Yuri van Nieuwkerk op vleugel is bijgewoond door ruim 100 mensen.


2009 Nieuws vanuit de Stadslaankerk

Nog minder dan een jaar geleden is onze Stichting Behoud Stadslaankerk eigenaar geworden van de kerk, en wat is er al veel gebeurd! Dit loopt uiteen van schilderen van de toren door onze topschilder Gerrit de Jong (wie durft zo hoog?) tot het leggen van tegels achter de kerk, als speelplaats voor de kinderen van de Buiten Schoolse Opvang. We zijn bezig met het aanleggen van een kerkplein, in afwachting van subsidies om het weer in de oude staat terug te brengen, compleet met hekwerk. Foto’s, herinneringen en adviezen hierover, alsmede hulp, zijn van harte welkom.

Ook aan de binnenkant zijn we langzamerhand begonnen de kerkzaal multifunctioneler te maken. En dat dit in een behoefte voorziet blijkt uit de verschillende evenementen die er al binnen onze muren zijn geweest: de musical Noömi, met 4 keer een uitverkochte zaal, het zeer goed bezochte symposium "IJlst Houtstad" evenals de indrukwekkende schilderijen expositie over 100 jaar Elfstedentocht. We hebben steeds meer huurders met verschillende activiteiten, zoals muziekonderwijs, "Concordia", volksdansen, studiedag en "Samen Eten". Er komen ook steeds meer aanvragen om zalen te gebruiken voor familiebijeenkomsten e.d. waarbij wij voor de catering meestal samenwerken met de Stadsherberg "Het Wapen van IJlst", die een ruime keuze aan buffetten kan verzorgen.

We kunnen terugzien op een geslaagde eerste helft van dit jaar, dit was alleen mogelijk dankzij donateurs en onze vrijwilligers. We hebben volop plannen. Een kleine blik naar het winterseizoen. We gaan door met het kerstplein, dat verleden jaar een groot succes was. We zoeken nog naar mensen, die culturele activiteiten kunnen en willen organiseren. Meer informatie is te vinden op onze website www.stadslaankerk.nl en in de advertentie elders in dit blad.

Gepubliceerd in It Drylster Kypmantsje, september 2009